Difference between revisions of "Shazmark"

From Sanctera
Jump to: navigation, search
(Kläder, Föremål och Utseende)
(Kultur)
Line 192: Line 192:
 
Att peka/sitta med foten eller fotsulan riktad mot någon kan ses som en förolämpning.  
 
Att peka/sitta med foten eller fotsulan riktad mot någon kan ses som en förolämpning.  
 
Renlighet och prydlighet är mycket viktigt. Att röra vid folk är inte tabubelagt, annat än vad gäller fötter. Speciellt bland vänner och familj. Kroppskontakt är ett tecken på samhörighet. Vid handel ses det som oacceptabelt att pruta ner priser, däremot förhandlas det gärna om värde i byteshandel.I en boning är den som är “ägaren/överhuvudet” som skall hedras högst. De kanske inte har mest makt, men ses som den främste i sitt hem. . För alla klaner så är oaser helig mark, våld och blodsutgjutelse är totalförbjudet och straffet är att bli fastbunden vid en påle ute i öknen och lämnad där.  
 
Renlighet och prydlighet är mycket viktigt. Att röra vid folk är inte tabubelagt, annat än vad gäller fötter. Speciellt bland vänner och familj. Kroppskontakt är ett tecken på samhörighet. Vid handel ses det som oacceptabelt att pruta ner priser, däremot förhandlas det gärna om värde i byteshandel.I en boning är den som är “ägaren/överhuvudet” som skall hedras högst. De kanske inte har mest makt, men ses som den främste i sitt hem. . För alla klaner så är oaser helig mark, våld och blodsutgjutelse är totalförbjudet och straffet är att bli fastbunden vid en påle ute i öknen och lämnad där.  
 
  
 
===Gudarnas gåvors festival===
 
===Gudarnas gåvors festival===

Revision as of 06:01, 25 April 2018

Shazmark är inte en stat men heller inte ett fritt land. Det hålls under Imperiet men ingen vet riktigt hur långt öknen sträcker sig. Shazmark består bara utav en gigantisk öken och ett fåtal oaser. Livet i Shazmark är väldigt hårt, dock tycker inte dess befolkning det.

Shazmer, Shazmarks människor, beskrivs av andra som emotionella, artiga och vänskapliga. De är väldigt reserverade med hur deras seder fungerar, och avslöjar sällan detta för utomstående.

Kulturell Offinspiration: Mesopotamien/Nordafrika/Skottland

Andra inspirationer: Aiel, The wheel of time, Robert Jordan 

Geografi

Shazmark kallas ofta för den stora öknen, och det är sanning med modifikation. Större delen av området är förvisso täckt av sandöken, men längre öster ut och mot gränsen till Marodo, Anteria och Koradien så finns det både ett aktivt växtliv och djurliv. Längre in i öknen finns dessutom flertalet bergskedjor och oaser mitt i denna annars döda ödemark. Och det är just vi dessa berg och oaser som Shazmarks befolkning håller till om de bosätter sig under en längre tid. Det sägs även att i djupet av öknen finns en gömd stad med tekniska underverk, grundat av svartbloden för tusentals år sedan, men ingen utomstående har någonsin lyckats hitta denna stad. Och Shazmarks befolkning verkar inte ha något att säga om den. Shazmark är glest befolkat för sin stora yta och det finns ca 350 000 invånare vad man känner till.

Djur och växtliv

Norser Ett stort riddjur med långa ben och kraftiga horn och en puckel. Färger: Svarta, Beiga eller Vita
Ordopor Ordopor är ett stort djur som vandrar ensamt, stor som en elefant med utseendet av en katt. Mycket svår att jaga då den gärna jagar en tillbaka. Ordoporder har en svart päls med ljusa ränder.
Behornad Nacka Ett djur som lever i bergen som liknar get med gristryne och knorr, lika stort som ett vildsvin. Har tre stora horn.
Nacka En mindre variant av den behornade nackan, dock utan de tre hornen.
Frensen Stor farlig fågel, storlek av en ko. Den har en härlig blå fjäderdräkt och äggens skal är blå som safirer och hårda järn.
Eldstjärn En stor fågel med en vingbredd på ca 1meter och en vass och farlig näbb. Den har lysnade röda fjädrar varav namnet.
Ökenros - En liten blomma som tycks växa direkt ur sanden sig själv och klarar sig utan vatten mycket länge. Den lilla blomman påminner om en ros men har mycket bleka färger. Som att solen blekt bladen. Inte ens stjälken bär en klar grön färg. Ökenrosen sägs lindra huvudvärk orsakad av törst, kan bero på det vatten den får sparar den i stjälken.
Wortenträd En träd med lång smal stam och stora breda blad som skyddar mot solen. Dessa kan man finns endast vid oaserna i Shazmark.
Arolen En gul blomma som skimrar likt guld i solen, likt Wortenträd hittar men endast dessa i Shazmarks oaser.

Samhälle

I Shazmarks respekterar man de äldre och varje klan har ett råd av ‘’äldre’’ som bestämmer och fattar beslut för resten av klanen. Varje klansråd har en representant som varje år skickas till ett stort möte med alla klaner för att diskutera angelägenheter i Shazmark. Stjärnor, månen och solen är väldigt viktiga för Shazmer, Solen ger värmen efter den kalla natten och månen och stjärnorna lyser upp och kan vägleda på natten. Det finns en sorts rituallduell där man kan utmana en annan shazmers heder, denna duel är oftast inte dödlig utan brukar sluta med att den som vinner får ta av den andres huvudbonad och brukar ibland förstöra denna. Att få sin huvudbonad avtagen eller förstörd anses extremt skamligt.

Titlar

I Shazmark finns hederstitlar för de äldre, dessa är bland annat:
Ami - honörstitel
En Ami som blir vald till att representera sin klan kallas då Kabir. Om en ung person visar sig vara lika vis eller visare än sina äldre, kan de också få titeln Ami.
Rayiys - Familjens överhuvuden kallas för Rayiys.

Områden/Boningar

Det finns några mer kända områden och boningar där de olika klanerna håller till. Många har namn på sina läger då de är nomader, dessa namn är även deras släktnamn. Ett exempel är Hakim, en gammal släkt som reser tillsammans. De kallar sitt läger Hakim ter Telhut då de kommer från Telhut och är från släkten Hakim.

De mest kända är
Telhut: Ett stort område med ett par små oaser där Rashidun ofta håller sig. Varje släkt som reser separat har dock ett tilläggsnamn på sina läger, t.ex Oren Telhut eller Hasen Telhut. Ofta är det namnet på släktens överhuvud.
Mehir: Ett gäng grottor där många från klanerna Salanid och Hasim har sina bosättningar. De behöver permanenta ställen för sina forskningar och sin alkemi.
Jabbar: En oas med ett par permanenta hus i enkelt utförande. Jabbar är en av de största oaserna och de som bor här tar väl hand om oasen och ser till dess välbefinnande. Majoriteten som bor här är från klanen Wahid men det är annars väl spritt från både större och mindre klaner.
Naihre: En liten bosättning i utkanten av shazmark mot övriga av sanctera. Denna bosättning är ofta ett först stopp för att ta sig in i landet. Här håller sig många Khattab och även många mindre klan-famailjer bor här. Hit är det oftast de längsta folk som inte är från Shazmark reser in i landet.
Nirken: En fiskeby vid shazmarks kust, dominerad av klanen Maqrid men många små klaner bor här också. Nirken är utsträckt längs kusten och har inga bosättningar längre bort än 100 meter från kusten. Det kan ta dagar att gå igenom Nirken längs kusten.

Namn

I Shazmark så är namngivandet en viktig ceremoni, namnen brukar ofta ha en betydelse såsom Hussayn(Stilig) eller Aadila(Rättvis). Namngivningen sker enligt tradition: [Förnamn] [Familjens namn] te/ter/ten-[Hemmets namn] al-[Klanens namn] (te/ter/ten används beroende på vilket låter bäst i namnet.)

Klan↴ Al-[Klan] Släkt/hemmet↴ te/ter/ten-[Släkt] Familj↴ [Familj] Individ [Person]

Att dela familjenamn innebär att man är relaterad genom blod. Familjenamnet bestäms efter överenskommelse mellan föräldrarna, oftast så är det bestämt efter vilken av föräldrarna barnet liknar mest.

Magi i Shazmark

I Shazmark finns det platser dit endast magiker kan ta sig. Dessa ses för dem som en gåva från gudarna. Här samlas shazmarks magiker och utför ritualer tillsammans för att främja landets tillväxt. En av anledningarna till att shazmark har svårt att välja en primagus är att de ser sina magiker så pass jämställda att det är omöjligt att välja en. Även om klanerna utser en huvud magiker och lärling är alla magiker jämställda i gudarnas ögon och hur ska då folket kunna välja? Deras ritualer som de utför tillsammans är så pass samspelta att allt flyter ihop som en dans. Eftersom alla är jämställda här lämnar magikerna sina broderade kläder, smycken och dyrgripar utanför. Magikerna i shazmark är väldigt naturnära och tror att gudarna ser dem genom allt liv.

Klaner och magi

Varje klan har alltid 2 magiker, en mästare och en lärling som är kopplade till precati. Det finns fler magiker i varje klan men Mästaren är en länk till Precati och har rätten att straffa malifikarer och andra magiker som begår brott om dessa inte kan tas till Precatitemplen i nordöstra delen av landet, eller om det inte finns någon templar tillgänglig. Det är i första hand en templar som ska sköta detta. Men finns ingen tillgänglig så har detta system visat sig effektivt. Då klanerna ofta är på resande fot.

Klanerna

Raqqid

Politiska eliten i Shazmark, löser konflikter utan blodspill. Är kända för sina smycken och vackra kläder. Är extremt respekterade av de andra klanerna och behandlas lite som adel.
Färg: Orange och vitt
Stereotyper om denna klan: De är rika. Bra konfliktlösare vilka man ofta vänder sig till när man har svårt med en konflikt.
Rayiys: Abia Akbar Ta-Zaman al-Raqqid (pronomen hon)
Huvudmagiker: Hussayn Fatim Te-Gorran al-Raqqid (pronomen han)

Hussaynid

Specialiserar sig i krig och utbildar sina medlemmar i flera olika sorters krigskonster. Hussaynider håller sig utspridda bland de andra klanerna för att lättare hjälpa till ifall konflikter uppstår. Under konflikter tar Hussayniderna kontroll över de andra klanerna i Shazmark och bildar då under konfliktens tid en enad stat. Man föds inte nödvändigtvis in i Hussayniderna utan man tränas till det. Ett barn fött i Hussaynid klanen som inte visar vilja till strid blir adopterad av en annan klan.Men många barn födda av två föräldrar i Hussaynid känner en vilja att göra sina föräldrar stolta och bli mäktiga krigare. Om ett ungdom misslyckas under sin träning oavsett hur gärna denna vill tar sig en annan klan till sig den. En klan som då ofta ställer upp är Maqrid och många av dessa barn vänder sig självmant till piraterna bland klanen. Krigare från denna klan lever lite likt spartaner. Enkla men tuffa liv. För att bli en godkänd krigare måste du visa att du är villig att göra allt för ditt land, hur galet eller självmordsbenäget detta är. Medlemmar i denna klan är helt enkelt stentuffa, ingen du lätt rubbar på. Många templarer i Shazmark kommer från Hussaynid och denna klan har inga magiker.
Färg: Beige/Sandfärgat
Stereotyper om denna klan: De är alla som akrobatiska ninjor. De kan inget annat än krig.
Rayiys: Murad Abu Ter-Bakr al-Hussaynid (Pronomen han)

Savvid

Kända för sin musik- och danskultur. De har en försmak för festligheter och tillställningar. De har utifrån det en mycket god organiseringsförmåga. Många ger sig av till Savvid för att lära sig konst, musik och dans.
Färg: Gul
Stereotyper om denna klan: De bryr sig inte om annat än att ha kul o festa. De är väldigt bra på att festa.
Rayiys: Aisha Amina Te-Gorran al-Savvid (pronomen hon)
Huvudmagiker: Manara Oma Ter-Mehir al-Savvid (pronomen hon)
Huvudlärling:

Rashidun

Den största handelsklanen som står för den mesta handeln utanför Shazmark. Deras varor är kända över hela Sanctera och kan bestå i allt från kryddor till tyger, smycken och teer. Om någon vill resa utomlands så söker de sig en guide av Rashidun klanen. Rashidun föder upp Norser (Ett stort riddjur med långa ben och kraftiga horn och en puckel) och är kända för sin goda djurhållning. Anledningen till att norserna har horn vet ingen om och det har varit så så länge alla kan minnas. Det är dock inte ovanligt att det berättas fantasifulla historier kring lägerelden om Norsernas ursprung.
Färg: Röd
Stereotyper om denna klan: De ska alltid sälja/köpa något.
Rayiys: Harun Ahmad Tar-Telhut al-Rashidun (Pronomen han)
Huvudmagiker: Fatimah Hakim Tar-Telhut al-Rashidun (även tvillingsysten Zaaida Hakim al-Rashidun) (Pronomen hon)
Huvudlärling: Taariq Fatimah Tar-Kagar al-Rashidun (pronomen han)

Khazarn

Hemlighetsfull klan som tillverkar varor som handlas med och gömmer sig i bergskedjorna. De är den enda klan som är mer eller mindre bofast och tillverkar tyger och kryddor. Till dessa dolda oaser tar sig många gravida personer för att skydda sina snart nyfödda barn. Deras bosättningar är okända till folk utanför Shazmark. Färg: Lila
Stereotyper om denna klan: blyga, hemlighetsfulla men pålitliga. Anses lite konstiga av de andra klanerna då de är bofasta.
Rayiys: Roxanna Azhara Te-Seti al-Khazarn (pronomen hon)
Huvudmagiker: Hishaam Te-Seti Mastoor al-Khazrn (pronomen han)
Huvudlärling: Okänt

Barklay

Håller sig i gränsområden till de andra länderna. Bra spejare och föder även de upp Norser (Ett stort riddjur med långa ben och kraftiga horn och en puckel) Stereotyper om denna klan: De är lite kulturellt påverkade av gränsländerna eftersom de bor närmast.
Färg: Grön
Rayiys: Laila Fadilah Te-Naihre al-Khattab (pronomen hon)
Huvudmagiker: Sabira Awad Ter-Gorhern al-Khattab (pronomen hon) Huvudlärling:

Quzid

Är kända för att föda upp de starkaste och finaste getterna och fåren. Bidrar med många viktiga råvaror såsom mjölk, kött och ull.
Färg: Grå
Stereotyper om denna klan: De är fattiga men noggranna.
Rayiys: Ra’id Tahir Te-Manan al-Qutid (pronomen han)
Huvudmagiker: Abu Bakr Tar-Alima al-Qutid (pronomen han)
Huvudlärling:

Maqrid

De är en kustlig klan som lever uteslutligt på fiske och rövande. De är den klanen som har främst erfarenhet av sjöfarande och öppna strider. De är dock väldigt tystlåtna om sina stridiga tendenser eftersom det anses skamligt och tabu att idka stöld. Många har fördomar emot denna klan på grund av de kända piraterna som kommer från klanen. Även om klanen i sig motsätter sig alla som blivit pirater och anser dem inte längre vara en del av sin klan sitter fördomarna kvar.
Färg: Blå
Stereotyper om denna klan: De är alla banditer o pirater.
Rayiys: Barbarossa Dawud Ta-Morra al-Maqrid (pronomen han)
Huvudmagiker: Yasmin Abdallah Ta-Morra al-Maqrid (pronomen hon)
Huvudlärling:

Wahid

Kända för handel och sin stora gästfrihet, samarbetar nära med Khattab. De är inte lika stora som Rashidun, men deras handelskaravaner innehåller alltid en samling av udda och sällsynta föremål. Finns det att hitta i Sanctera så är chansen också stor att en Wahid karavan bär det. Marwaan Illam Te-Jabbar al-Wahid är en känd tänkare och auktoritet angående nekromantik och pyromantik som kommer från Wahid.
Färg: Röd och Lila
Stereotyper om denna klan: De har kort stubin.
Rayiys: Mustafa Akar Te-Jabbar al-Wahid (pronomen han)
Huvudmagiker: Yusuf Alidah Te-Jabbar al-Wahid (pronomen han)
Huvudlärling:

Hashim

Kända för sina alkemister. Den kända Hasfaaa Sahareed Hashim, som är en av de största alkemisterna någonsin, kommer från denna klan. De samarbetar tätt med magikerna i klanerna. Liksom Salanid väljer många av Hashims alkemister att bosätta sig i Mehirs gruvor. De har stora labb fyllda med ingredienser från världens alla hörn. Allt från Eldstjänsfjädrar till ben från den stora Ologen. Hur de får tag i sina ingredienser kan man ibland fråga sig. För vem vandrar frivilligt in i Frensens (Stor farlig fågel, storlek av en ko) bo och plockar ägg? De ses ofta som vågade och modiga, de ger sig ofta ut på långa resor för att samla sällsynta ingredienser och experimenterar gärna med sin alkemi. De är ofta goda vänner med medlemmar av klanen Salanid och samarbetar gärna.
Färg: Guld och blå
Stereotyper om denna klan: De är alla lite galna.
Rayiys: Jafar Qaseem Ter-Woolstan al-Hashim (pronomen han)
Huvudmagiker: Ketifa Sahareed Ter-Woolstan al-Hashim (pronomen hon)
Huvudlärling:

Salanid

Kända vetenskapsmän. Har bra kontakt med orcher och samarbetar med dem. I mitten av Shazmarks öken finns det en stor marmorbyggnad som ingen vet var den kom ifrån, här samlas de främsta från Salanid för att debattera vetenskap och utföra experiment. Många Salanider bygger upp egna små labb i Mehirs grottor. Ibland kan de ses lite galna då man sett orcher komma på besök i deras labb för att sedan producera de mest fantastiska ting. Galna men ändå fascinerande. Många av Salaniders vetenskapsmän lever i sina egna världar, de är fast i sin forskning. De är inte de mest festglada typerna och glömmer ofta bort sig själva. De brukar även samarbeta väl med klanerna Hashim och Kazmi. De kommer ofta med nya typer av svartkrut för Kazmi. Salanider väljer ofta lite mer tajta kläder som inte lika lätt kan fatta eld då deras alkemi och expriment med alkemi har en förmåga att explodera. Långa ärmar är inget de bär inne i sina labb.
Färg: Silver
Stereotyper om denna klan: De är alla genier.
Rayiys: Hadya Dalia Te-Jawahir al-Salanid (pronomen hon)
Huvudmagiker: Cantara Bahira Te-Jawahir al-Salanid (pronomen hon)
Huvudlärling:

Kazmi=

Kända för sina eldkonstnärer. Dock är klanen lite bittra över att den mest kända inom pyromantik inte bär namnet av deras klan. Men de hävdar kraftigt att han ursprungligen kommer från Kazmi. Det sägs att i tidens början så brann hela Shazmarks öknen, folket från Kazmi lyckades få kontroll på denna eld och släcka den.
Färg: Orange
Stereotyper om denna klan: De vill alla tända eld på allting.
Rayiys: Sabirah Batul Te-Galla al-Kazmi (pronomen hon)
Huvudmagiker: Ahmad Mohammed Te-Galla al-Kazmi (pronomen han)
Huvudlärling:

Shafi

Shafi konkurrerar med Rashidun som handelsmän men istället för att resa över till resten av Sanctera reser de åt andra hållet. För resten av Sanctera tycks denna klan knappt existera och man vet inte vad de gör. Huvudvarorna som Shafi köpslår från den okända kontinenten är kaffe, silke, och exotiska kryddor och frukter.
Färg: Svart och vitt
Stereotyper om denna klan: De är hemlighetsfulla.
Rayiys: Nazir Ibrahim Ter-Vende al-Shafi (pronomen han)
Huvudmagiker: Nada Yacub Ter-Vende al-Shafi (pronomen hon)
Huvudlärling:

Kultur

Hälsningstraditioner

När shazmer möter en äldre person brukar de ta deras hand och buga inför dem. Ibland kan denna äldre person svara genom att klappa eller kyssa den yngre på huvudet. När man träffas kramas man också ofta, ju längre sen sist desto längre kan kramarna vara. När man möter en person med mycket högre status så brukar man sätta sig ner på knä tills den med högre status tillåter en att stiga upp igen.

Artighet och etikett

En Shazm är alltid tydlig med sina känslor, det syns i kroppsspråk och ansiktsuttryck vad hen känner, att göra annat är att vara falsk och en lögnare. Shazmer är alltid generösa värdar. Det otroligt oförskämt att inte ta emot gästfrihet som erbjuds. Det är bara acceptabelt att neka om personen som erbjuder har lägre status. Och att neka och inte bli utmanad på det räknas som att den som erbjuder erkänner att den andre har högre status.

Att peka/sitta med foten eller fotsulan riktad mot någon kan ses som en förolämpning. Renlighet och prydlighet är mycket viktigt. Att röra vid folk är inte tabubelagt, annat än vad gäller fötter. Speciellt bland vänner och familj. Kroppskontakt är ett tecken på samhörighet. Vid handel ses det som oacceptabelt att pruta ner priser, däremot förhandlas det gärna om värde i byteshandel.I en boning är den som är “ägaren/överhuvudet” som skall hedras högst. De kanske inte har mest makt, men ses som den främste i sitt hem. . För alla klaner så är oaser helig mark, våld och blodsutgjutelse är totalförbjudet och straffet är att bli fastbunden vid en påle ute i öknen och lämnad där.

Gudarnas gåvors festival

Varje vår firar folket i Shazmark in det nya året med en stor festival dit tusentals nomader tar sig. För att naturen inte ska bli förstörd flyttas denna plats varje år. Savvid är de som har till uppgift för att organisera det hela och de jobbar hela året på uppträdanden till festivalen. Festivalen inleds med en ceremoniell magdans som sedan ofta utvecklas till en eldshow. En annan dans som är populär är ‘’Desga’’. Desga är en dans som fokuserar på fotarbetet med mycket avancerade och snabba fotrörelser och hopp. Sedan spelas all sortens musik och folket festar. Zerot och flöjter är vanliga instrument i Shazmark och mycket av musiken på festivalen innehåller någon av dem. Zerot är ett typ av blåsinstrument. En stor påse fylld med luft och med minst 3 utstickande rör varav ett blåses i av spelaren. Med detta och olika rörelser med tunga över hålet och tryck på påsen kommer musiken.

I slutet så serveras enorma mängder mat som alla klaner bidragit till. Maträtter som är vanliga är till exempel;
Behornad Nacka (Ett djur som lever i bergen som liknar get med gristryne och knorr, lika stort som ett vildsvin ) med gult ris smaksatt med starka kryddor.
Stekt Olog med exotiska frukter och bär. (Olog är ett stort djur som vandrar ensamt, stor som en elefant med utseendet av en katt. Mycket svår att jaga då den gärna jagar en tillbaka)
Eldstjärns-soppa (Eldstjärn är en stor fågel med en vingbredd på ca 1meter och en vass och farlig näbb. Den har lysnade röda fjädrar varav namnet.)

En månad innan festivalen förbereder man sig genom att äta av de fyra elementen.
Vecka 1 så äter man av luftens element. Det vill säga olika fågelrätter.
Vecka två är det vattnets vecka och då njuter man av fisk och skaldjur.
Vecka tre är det jordens tur och man äter av boskap såsom Behornad Nacka, getter och liknande.
Vecka fyra är det eldens vecka och då äter man endast mat som blivit renad i eld, mycket av detta är rotfrukter hårt grillade över elden.

Under denna festival förekommer även en hel del tävlingar av olika slag, såsom femkamper, Stock kastning, slunga, kapplöpning bärandes på tunga stenar, kast med alv.
Man visar upp sina hantverk och en hel del byteshandel mellan klanerna förekommer under festivalen med. Vilket ses som en självklarhet.

Sexualitet, äktenskap och familjeliv

Sexualitet är någonting som inte är speciellt tabu belagt, nakenhet är inte något man skäms eller chockeras av. Shazmer ser sex som någonting positivt som man gör tillsammans för att det är roligt, för att man älskar varandra eller för att skaffa barn. Och ibland alla tre på samma gång. Det som däremot är lite strukturerat är sex mellan olika samhällsklasser eller kaster. En krigare har sällan sex med en civil till exempel. Och en av lägre status skulle aldrig få för sig att ge sexuella inviter till någon av högre status, däremot så är det mer accepterat åt andra hållet.

Shazmer gifter sig inte men de bildar familj tillsammans om förutsättningarna är rätt. I dessa familjer är men inte monogama, utan en familj kan bestå av flera individer som är tillsammans. Men det finns ingen sed som säger att en familj måste innehålla fler än två vuxna så alla möjliga konstellationer kan finnas. Heterosexualitet är heller ingen norm utan de flesta anser sig själva pansexuella.

Kläder, Föremål och Utseende

Då de flesta shazmer lever som nomader i den hårda öknen bär de tunna, luftiga men täckande kläder för att skydda mot solens hårda solar. När solen inte bränner väljer vissa att istället att visa lite hud. Det kan vara allt från att ha bar mage med en topp och ett par pösbyxor till en kort kjol och topp. Gärna med mycket broderier. Men kläderna betyder mycket för shazmer och för deras identitet. Färgglada kläder i vackra tyger och massa smycken visar på rikedom. Oavsett kön är kjolar i olika längder vanligt. Då shazmer älskar att leka med tyger och olika former, färger och material är kläder vävda i rutor och ränder lika populärt som vackra broderier. Blommor är inget shazmer ser varje dag om man inte räknar med den sköra ökenrosen. Detta har dock gett många shazmer en förkärlek för blommor och broderar gärna in olika sorter på sina sjalar och kläder.

Varje klan har sin egen färg eller färgkombo och det är vanligt att man väljer att bära extra av denna färg. En shazm kan även se på broderier och dessa färger vilken klan en annan tillhör.

Klanöverhuvuden bär alltid stora halsband för att visa tydligt att det är de som är ledarna. De har ofta även sitt klanmärke. Smycken är opraktiskt, speciellt för krigare och de bär istället enkla kläder gjorda för att smälta in i bakgrunden. De bär även turbaner de kan täcka ansiktet med för att bli svårare att upptäcka. Hedersmedlemmar av en klan, visa och magiker kallade ami bär en röd sten i ett halsband för att visa sin status. Många bär också ett färgglatt band. Stenen symboliserar ansvaret de har för sitt folk. Då de ska föreställa en representant för sitt folk föredrar de sin klans färg och bär inte lika mycket smycken för ödmjukhet. Men de smycken de bär är ofta mer värdefulla.

När magiker ska utöva en ritual byter de ofta till mörkare kläder (ofta svart) för att visa för sin klan att man inte ska störa denna just nu. Detta respekteras då man inte vill att nåt går fel.

Huvudbonader är en viktig del för shazmer. De ser det som ett tecken på civilisation. De rika och mäktiga bär storslagna turbaner, vackra sjalar och huvudduk i mönster, färger. Ofta med vackra smycken till. Hattar i olika former är också populärt, speciellt den koniska mössan. Även alvslavarna bär huvudbonader men det är dock den enklaste huvudduk eller en coif. Huvudbonadens syfte är inte att dölja håret, Shazmer lägger inte något värde i hår, som tex Perodier gör, utan för att skydda mot sol, markera status och att du är civiliserad. Det anses inte propert att visa sig med blottad hjässa. En person utan huvudbonad av något slag är en ociviliserad barbar, och det är ett tecken på att man är obildad och dum.

Militärmakt

Shazmark har alltid haft en stark militär tradition, även om den inte varit speciellt organiserad i jämförelse med imperiet i stort, därav de olika krigarsammhällena. Några av Sancteras farligaste infanteri kommer här ifrån. Tysta och näst intill osynliga elitförband har tjänstgjort med Imperiet under många år. Deras taktiker är snabba överraskningsanfall för att sedan försvinna in i omgivningen igen. Detta var ett stort problem när imperiet först skulle annektera området under sitt välde. Därav så är Shazmark en av de minst kontrollerade staterna i Imperiet, samt att området är alldeles för stort för att kunna kontrollera.