Difference between revisions of "Shazmark"

From Sanctera
Jump to: navigation, search
Line 21: Line 21:
  
 
==Samhälle==
 
==Samhälle==
Befolkningen i Shazmark är till största del mänsklig, men även en stor mängd svartblodssamhällen finns här. Självklart finns det dessutom alvslavar och en del rövarband bestående av Quendi. Några kända permanenta bosättningar finns det dock inte, bortsett från svartblodsfortet, Nam Kûtoz i de nordvästra delarna. Folk är i största allmänhet nomader och stannar bara till i Shazmarks rika oaser eller i bergs pass under kortare perioder. Till exempel när olika klaner och samhällen möts för att samtala. Det är heller inte ovanligt att folk bosätter sig under ett par år då de skall grunda sin familj, och på så sätt skydda sina nyfödda ifrån öknens faror.
+
I Shazmarks respekterar man de äldre och varje klan har ett råd av ‘’äldre’’ som bestämmer och fattar beslut för resten av klanen. Varje klansråd har en representant som varje år skickas till ett stort möte med alla klaner för att diskutera angelägenheter i Shazmark.
Den huvudsakliga näringen i Shazmark är handel, de tycks kunna få fram allehanda lyxvaror, kryddor och tyger. Ingen utanför landet vet egentligen var dessa produceras men man antar att det finns odlingar i vissa av deras bergsområden.
+
Stjärnor, månen och solen är väldigt viktiga för Shazmer, Solen ger värmen efter den kalla natten och månen och stjärnorna lyser upp och kan vägleda på natten.
Shazmer lever organiserat i olika nivåer, Klaner, som i sin tur delas in i Stammar, och som i sin tur delas in i släkten som lever tillsammans. Klanerna Kan innefatta tusentals individer, Stammarna i några hundra och en släkt är upp emot ett femtiotal.
+
Det finns en sorts rituallduell där man kan utmana en annan shazmers heder, denna duel är oftast inte dödlig utan brukar sluta med att den som vinner får ta av den andres huvudbonad och brukar ibland förstöra denna. Att få sin huvudbonad avtagen eller förstörd anses extremt skamligt.
Utöver detta så är klanernas krigare delar av olika krigarsamhällen.
+
 
Musik är otroligt viktigt för Shazmer, på de kalla nätterna kan man oftast höra en släkts läger innan man ser dem, slagverk och olika blåsinstrument hörs långt över öknen. Man dansar och firar mer än gärna.
+
===Titlar===
 +
I Shazmark finns hederstitlar för de äldre, dessa är bland annat:<br>
 +
'''Ami''' - honörstitel<br>
 +
En Ami som blir vald till att representera sin klan kallas då Kabir. Om en ung person visar sig vara lika vis eller visare än sina äldre, kan de också få titeln Ami.<br>
 +
'''Rayiys''' - Familjens överhuvuden kallas för Rayiys.<br>
 +
 
 +
===Områden/Boningar===
 +
Det finns några mer kända områden och boningar där de olika klanerna håller till.  
 +
Många har namn på sina läger då de är nomader, dessa namn är även deras släktnamn. Ett exempel är Hakim, en gammal släkt som reser tillsammans. De kallar sitt läger Hakim ter Telhut då de kommer från Telhut och är från släkten Hakim.  
 +
 
 +
De mest kända är<br>
 +
'''Telhut:''' Ett stort område med ett par små oaser där Rashidun ofta håller sig. Varje släkt som reser separat har dock ett tilläggsnamn på sina läger, t.ex Oren Telhut eller Hasen Telhut. Ofta är det namnet på släktens överhuvud. <br>
 +
'''Mehir:''' Ett gäng grottor där många från klanerna Salanid och Hasim har sina bosättningar. De behöver permanenta ställen för sina forskningar och sin alkemi. <br>
 +
'''Jabbar:''' En oas med ett par permanenta hus i enkelt utförande. Jabbar är en av de största oaserna och de som bor här tar väl hand om oasen och ser till dess välbefinnande. Majoriteten som bor här är från klanen Wahid men det är annars väl spritt från både större och mindre klaner. <br>
 +
'''Naihre:''' En liten bosättning i utkanten av shazmark mot övriga av sanctera. Denna bosättning är ofta ett först stopp för att ta sig in i landet. Här håller sig många Khattab och även många mindre klan-famailjer bor här. Hit är det oftast de längsta folk som inte är från Shazmark reser in i landet.<br>
 +
'''Nirken:''' En fiskeby vid shazmarks kust, dominerad av klanen Maqrid men många små klaner bor här också. Nirken är utsträckt längs kusten och har inga bosättningar längre bort än 100 meter från kusten. Det kan ta dagar att gå igenom Nirken längs kusten.<br>
 +
 
 +
===Namn===
 +
I Shazmark så är namngivandet en viktig ceremoni, namnen brukar ofta ha en betydelse såsom Hussayn(Stilig) eller Aadila(Rättvis).
 +
Namngivningen sker enligt tradition:
 +
[Förnamn] [Familjens namn] te/ter/ten-[Hemmets namn] al-[Klanens namn]
 +
(te/ter/ten används beroende på vilket låter bäst i namnet.)
 +
 
 +
Klan↴ Al-[Klan]
 +
Släkt/hemmet↴ te/ter/ten-[Släkt]
 +
Familj↴ [Familj]
 +
Individ [Person]
 +
 
 +
Att dela familjenamn innebär att man är relaterad genom blod. Familjenamnet bestäms efter överenskommelse mellan föräldrarna, oftast så är det bestämt efter vilken av föräldrarna barnet liknar mest.
 +
 
 +
===Magi i Shazmark===
 +
I Shazmark finns det platser dit endast magiker kan ta sig. Dessa ses för dem som en gåva från gudarna. Här samlas shazmarks magiker och utför ritualer tillsammans för att främja landets tillväxt. En av anledningarna till att shazmark har svårt att välja en primagus är att de ser sina magiker så pass jämställda att det är omöjligt att välja en.  
 +
Även om klanerna utser en huvud magiker och lärling är alla magiker jämställda i gudarnas ögon och hur ska då folket kunna välja?
 +
Deras ritualer som de utför tillsammans är så pass samspelta att allt flyter ihop som en dans.  
 +
Eftersom alla är jämställda här lämnar magikerna sina broderade kläder, smycken och dyrgripar utanför.  
 +
Magikerna i shazmark är väldigt naturnära och tror att gudarna ser dem genom allt liv.
 +
 
 +
===Klaner och magi===
 +
Varje klan har alltid 2 magiker, en mästare och en lärling som är kopplade till precati. Det finns fler magiker i varje klan men Mästaren är en länk till Precati och har rätten att straffa malifikarer och andra magiker som begår brott om dessa inte kan tas till Precatitemplen i nordöstra delen av landet, eller om det inte finns någon templar tillgänglig. Det är i första hand en templar som ska sköta detta. Men finns ingen tillgänglig så har detta system visat sig effektivt. Då klanerna ofta är på resande fot.
  
 
==Klanerna==
 
==Klanerna==
 
===Raqqid===
 
===Raqqid===
Politiska eliten i Shazmark, löser konflikter utan blodspill. Är kända för sina smycken och vackra kläder. Är extremt respekterade av de andra klanerna och behandlas lite som adel.
+
Politiska eliten i Shazmark, löser konflikter utan blodspill. Är kända för sina smycken och vackra kläder. Är extremt respekterade av de andra klanerna och behandlas lite som adel.<br>
Färg: Orange och vitt
+
Färg: Orange och vitt<br>
Stereotyper om denna klan: De är rika. Bra konfliktlösare vilka man ofta vänder sig till när man har svårt med en konflikt.  
+
Stereotyper om denna klan: De är rika. Bra konfliktlösare vilka man ofta vänder sig till när man har svårt med en konflikt.<br>
Rayiys: Abia Akbar Ta-Zaman al-Raqqid (pronomen hon)
+
Rayiys: Abia Akbar Ta-Zaman al-Raqqid (pronomen hon)<br>
Huvudmagiker: Hussayn Fatim Te-Gorran al-Raqqid (pronomen han)
+
Huvudmagiker: Hussayn Fatim Te-Gorran al-Raqqid (pronomen han)<br>
Huvudlärling:
 
  
 
===Hussaynid===
 
===Hussaynid===
Line 40: Line 77:
 
Krigare från denna klan lever lite likt spartaner. Enkla men tuffa liv. För att bli en godkänd krigare måste du visa att du är villig att göra allt för ditt land, hur galet eller självmordsbenäget detta är.  
 
Krigare från denna klan lever lite likt spartaner. Enkla men tuffa liv. För att bli en godkänd krigare måste du visa att du är villig att göra allt för ditt land, hur galet eller självmordsbenäget detta är.  
 
Medlemmar i denna klan är helt enkelt stentuffa, ingen du lätt rubbar på.  
 
Medlemmar i denna klan är helt enkelt stentuffa, ingen du lätt rubbar på.  
Många templarer i Shazmark kommer från Hussaynid och denna klan har inga magiker.
+
Många templarer i Shazmark kommer från Hussaynid och denna klan har inga magiker.<br>
Färg: Beige/Sandfärgat
+
Färg: Beige/Sandfärgat<br>
Stereotyper om denna klan: De är alla som akrobatiska ninjor. De kan inget annat än krig.
+
Stereotyper om denna klan: De är alla som akrobatiska ninjor. De kan inget annat än krig.<br>
Rayiys: Murad Abu Ter-Bakr al-Hussaynid (Pronomen han)
+
Rayiys: Murad Abu Ter-Bakr al-Hussaynid (Pronomen han)<br>
  
 
===Savvid===
 
===Savvid===
Kända för sin musik- och danskultur. De har en försmak för festligheter och tillställningar. De har utifrån det en mycket god organiseringsförmåga. Många ger sig av till Savvid för att lära sig konst, musik och dans.
+
Kända för sin musik- och danskultur. De har en försmak för festligheter och tillställningar. De har utifrån det en mycket god organiseringsförmåga. Många ger sig av till Savvid för att lära sig konst, musik och dans.<br>
Färg: Gul
+
Färg: Gul<br>
Stereotyper om denna klan: De bryr sig inte om annat än att ha kul o festa. De är väldigt bra på att festa.  
+
Stereotyper om denna klan: De bryr sig inte om annat än att ha kul o festa. De är väldigt bra på att festa. <br>
Rayiys: Aisha Amina Te-Gorran al-Savvid (pronomen hon)
+
Rayiys: Aisha Amina Te-Gorran al-Savvid (pronomen hon)<br>
Huvudmagiker: Manara Oma Ter-Mehir  al-Savvid (pronomen hon)
+
Huvudmagiker: Manara Oma Ter-Mehir  al-Savvid (pronomen hon)<br>
Huvudlärling:
+
Huvudlärling:<br>
  
 
===Rashidun===
 
===Rashidun===
Den största handelsklanen som står för den mesta handeln utanför Shazmark. Deras varor är kända över hela Sanctera och kan bestå i allt från kryddor till tyger, smycken och teer. Om någon vill resa utomlands så söker de sig en guide av Rashidun klanen. Rashidun föder upp Norser (Ett stort riddjur med långa ben och kraftiga horn och en puckel) och är kända för sin goda djurhållning. Anledningen till att norserna har horn vet ingen om och det har varit så så länge alla kan minnas. Det är dock inte ovanligt att det berättas fantasifulla historier kring lägerelden om Norsernas ursprung.
+
Den största handelsklanen som står för den mesta handeln utanför Shazmark. Deras varor är kända över hela Sanctera och kan bestå i allt från kryddor till tyger, smycken och teer. Om någon vill resa utomlands så söker de sig en guide av Rashidun klanen. Rashidun föder upp Norser (Ett stort riddjur med långa ben och kraftiga horn och en puckel) och är kända för sin goda djurhållning. Anledningen till att norserna har horn vet ingen om och det har varit så så länge alla kan minnas. Det är dock inte ovanligt att det berättas fantasifulla historier kring lägerelden om Norsernas ursprung.<br>
Färg: Röd
+
Färg: Röd<br>
Stereotyper om denna klan: De ska alltid sälja/köpa något.
+
Stereotyper om denna klan: De ska alltid sälja/köpa något.<br>
Rayiys: Harun Ahmad  Tar-Telhut al-Rashidun (Pronomen han)
+
Rayiys: Harun Ahmad  Tar-Telhut al-Rashidun (Pronomen han)<br>
Huvudmagiker: Fatimah Hakim Tar-Telhut al-Rashidun (även tvillingsysten Zaaida Hakim al-Rashidun) (Pronomen hon)
+
Huvudmagiker: Fatimah Hakim Tar-Telhut al-Rashidun (även tvillingsysten Zaaida Hakim al-Rashidun) (Pronomen hon)<br>
Huvudlärling: Taariq Fatimah Tar-Kagar al-Rashidun (pronomen han)
+
Huvudlärling: Taariq Fatimah Tar-Kagar al-Rashidun (pronomen han)<br>
  
 
===Khazarn===
 
===Khazarn===
Line 65: Line 102:
 
Till dessa dolda oaser tar sig många gravida personer för att skydda sina snart nyfödda barn.
 
Till dessa dolda oaser tar sig många gravida personer för att skydda sina snart nyfödda barn.
 
Deras bosättningar är okända till folk utanför Shazmark.
 
Deras bosättningar är okända till folk utanför Shazmark.
Färg: Lila
+
Färg: Lila<br>
Stereotyper om denna klan: blyga, hemlighetsfulla men pålitliga. Anses lite konstiga av de andra klanerna då de är bofasta.
+
Stereotyper om denna klan: blyga, hemlighetsfulla men pålitliga. Anses lite konstiga av de andra klanerna då de är bofasta.<br>
Rayiys: Roxanna Azhara Te-Seti al-Khazarn (pronomen hon)
+
Rayiys: Roxanna Azhara Te-Seti al-Khazarn (pronomen hon)<br>
Huvudmagiker: Hishaam Te-Seti Mastoor al-Khazrn (pronomen han)
+
Huvudmagiker: Hishaam Te-Seti Mastoor al-Khazrn (pronomen han)<br>
Huvudlärling: Okänt
+
Huvudlärling: Okänt<br>
  
 
===Barklay===
 
===Barklay===
 
Håller sig i gränsområden till de andra länderna. Bra spejare och föder även de upp Norser (Ett stort riddjur med långa ben och kraftiga horn och en puckel)
 
Håller sig i gränsområden till de andra länderna. Bra spejare och föder även de upp Norser (Ett stort riddjur med långa ben och kraftiga horn och en puckel)
Stereotyper om denna klan: De är lite kulturellt påverkade av gränsländerna eftersom de bor närmast.
+
Stereotyper om denna klan: De är lite kulturellt påverkade av gränsländerna eftersom de bor närmast.<br>
Färg: Grön
+
Färg: Grön<br>
Rayiys: Laila Fadilah Te-Naihre al-Khattab (pronomen hon)
+
Rayiys: Laila Fadilah Te-Naihre al-Khattab (pronomen hon)<br>
Huvudmagiker: Sabira Awad Ter-Gorhern al-Khattab (pronomen hon) Huvudlärling:
+
Huvudmagiker: Sabira Awad Ter-Gorhern al-Khattab (pronomen hon) Huvudlärling:<br>
  
 
===Quzid===
 
===Quzid===
Är kända för att föda upp de starkaste och finaste getterna och fåren. Bidrar med många viktiga råvaror såsom mjölk, kött och ull.
+
Är kända för att föda upp de starkaste och finaste getterna och fåren. Bidrar med många viktiga råvaror såsom mjölk, kött och ull.<br>
Färg: Grå
+
Färg: Grå<br>
Stereotyper om denna klan: De är fattiga men noggranna.  
+
Stereotyper om denna klan: De är fattiga men noggranna. <br>
Rayiys: Ra’id Tahir Te-Manan al-Qutid (pronomen han)
+
Rayiys: Ra’id Tahir Te-Manan al-Qutid (pronomen han)<br>
Huvudmagiker: Abu Bakr Tar-Alima al-Qutid (pronomen han)
+
Huvudmagiker: Abu Bakr Tar-Alima al-Qutid (pronomen han)<br>
Huvudlärling:
+
Huvudlärling:<br>
  
 
===Maqrid===
 
===Maqrid===
De är en kustlig klan som lever uteslutligt på fiske och rövande. De är den klanen som har främst erfarenhet av sjöfarande och öppna strider. De är dock väldigt tystlåtna om sina stridiga tendenser eftersom det anses skamligt och tabu att idka stöld. Många har fördomar emot denna klan på grund av de kända piraterna som kommer från klanen. Även om klanen i sig motsätter sig alla som blivit pirater och anser dem inte längre vara en del av sin klan sitter fördomarna kvar.
+
De är en kustlig klan som lever uteslutligt på fiske och rövande. De är den klanen som har främst erfarenhet av sjöfarande och öppna strider. De är dock väldigt tystlåtna om sina stridiga tendenser eftersom det anses skamligt och tabu att idka stöld. Många har fördomar emot denna klan på grund av de kända piraterna som kommer från klanen. Även om klanen i sig motsätter sig alla som blivit pirater och anser dem inte längre vara en del av sin klan sitter fördomarna kvar.<br>
Färg: Blå
+
Färg: Blå<br>
Stereotyper om denna klan: De är alla banditer o pirater.
+
Stereotyper om denna klan: De är alla banditer o pirater.<br>
Rayiys: Barbarossa Dawud Ta-Morra al-Maqrid (pronomen han)
+
Rayiys: Barbarossa Dawud Ta-Morra al-Maqrid (pronomen han)<br>
Huvudmagiker: Yasmin Abdallah Ta-Morra al-Maqrid (pronomen hon)
+
Huvudmagiker: Yasmin Abdallah Ta-Morra al-Maqrid (pronomen hon)<br>
Huvudlärling:
+
Huvudlärling:<br>
  
 
===Wahid===  
 
===Wahid===  
 
Kända för handel och sin stora gästfrihet, samarbetar nära med Khattab. De är inte lika stora som Rashidun, men deras handelskaravaner innehåller alltid en samling av udda och sällsynta föremål. Finns det att hitta i Sanctera så är chansen också stor att en Wahid karavan bär det.  
 
Kända för handel och sin stora gästfrihet, samarbetar nära med Khattab. De är inte lika stora som Rashidun, men deras handelskaravaner innehåller alltid en samling av udda och sällsynta föremål. Finns det att hitta i Sanctera så är chansen också stor att en Wahid karavan bär det.  
Marwaan Illam Te-Jabbar al-Wahid är en känd tänkare och auktoritet angående nekromantik och pyromantik som kommer från Wahid.  
+
Marwaan Illam Te-Jabbar al-Wahid är en känd tänkare och auktoritet angående nekromantik och pyromantik som kommer från Wahid. <br>
Färg: Röd och Lila
+
Färg: Röd och Lila<br>
Stereotyper om denna klan: De har kort stubin.
+
Stereotyper om denna klan: De har kort stubin.<br>
Rayiys: Mustafa Akar Te-Jabbar al-Wahid (pronomen han)
+
Rayiys: Mustafa Akar Te-Jabbar al-Wahid (pronomen han)<br>
Huvudmagiker: Yusuf Alidah Te-Jabbar al-Wahid (pronomen han)
+
Huvudmagiker: Yusuf Alidah Te-Jabbar al-Wahid (pronomen han)<br>
 
Huvudlärling:
 
Huvudlärling:
  
 
===Hashim===
 
===Hashim===
 
Kända för sina alkemister. Den kända Hasfaaa Sahareed Hashim, som är en av de största alkemisterna någonsin, kommer från denna klan. De samarbetar tätt med magikerna i klanerna. Liksom Salanid väljer många av Hashims alkemister att bosätta sig i Mehirs gruvor. De har stora labb fyllda med ingredienser från världens alla hörn. Allt från Eldstjänsfjädrar till ben från den stora Ologen. Hur de får tag i sina ingredienser kan man ibland fråga sig. För vem vandrar frivilligt in i Frensens (Stor farlig fågel, storlek av en ko) bo och plockar ägg?
 
Kända för sina alkemister. Den kända Hasfaaa Sahareed Hashim, som är en av de största alkemisterna någonsin, kommer från denna klan. De samarbetar tätt med magikerna i klanerna. Liksom Salanid väljer många av Hashims alkemister att bosätta sig i Mehirs gruvor. De har stora labb fyllda med ingredienser från världens alla hörn. Allt från Eldstjänsfjädrar till ben från den stora Ologen. Hur de får tag i sina ingredienser kan man ibland fråga sig. För vem vandrar frivilligt in i Frensens (Stor farlig fågel, storlek av en ko) bo och plockar ägg?
De ses ofta som vågade och modiga, de ger sig ofta ut på långa resor för att samla sällsynta ingredienser och experimenterar gärna med sin alkemi. De är ofta goda vänner med medlemmar av klanen Salanid och samarbetar gärna.  
+
De ses ofta som vågade och modiga, de ger sig ofta ut på långa resor för att samla sällsynta ingredienser och experimenterar gärna med sin alkemi. De är ofta goda vänner med medlemmar av klanen Salanid och samarbetar gärna. <br>
Färg: Guld och blå
+
Färg: Guld och blå<br>
Stereotyper om denna klan: De är alla lite galna.  
+
Stereotyper om denna klan: De är alla lite galna. <br>
Rayiys: Jafar Qaseem Ter-Woolstan al-Hashim (pronomen han)
+
Rayiys: Jafar Qaseem Ter-Woolstan al-Hashim (pronomen han)<br>
Huvudmagiker: Ketifa Sahareed Ter-Woolstan al-Hashim (pronomen hon)
+
Huvudmagiker: Ketifa Sahareed Ter-Woolstan al-Hashim (pronomen hon)<br>
Huvudlärling:
+
Huvudlärling:<br>
  
 
===Salanid===
 
===Salanid===
Line 118: Line 155:
 
Ibland kan de ses lite galna då man sett orcher komma på besök i deras labb för att sedan producera de mest fantastiska ting. Galna men ändå fascinerande.  
 
Ibland kan de ses lite galna då man sett orcher komma på besök i deras labb för att sedan producera de mest fantastiska ting. Galna men ändå fascinerande.  
 
Många av Salaniders vetenskapsmän lever i sina egna världar, de är fast i sin forskning. De är inte de mest festglada typerna och glömmer ofta bort sig själva.  
 
Många av Salaniders vetenskapsmän lever i sina egna världar, de är fast i sin forskning. De är inte de mest festglada typerna och glömmer ofta bort sig själva.  
De brukar även samarbeta väl med klanerna Hashim och Kazmi. De kommer ofta med nya typer av svartkrut för Kazmi. Salanider väljer ofta lite mer tajta kläder som inte lika lätt kan fatta eld då deras alkemi och expriment med alkemi har en förmåga att explodera. Långa ärmar är inget de bär inne i sina labb.  
+
De brukar även samarbeta väl med klanerna Hashim och Kazmi. De kommer ofta med nya typer av svartkrut för Kazmi. Salanider väljer ofta lite mer tajta kläder som inte lika lätt kan fatta eld då deras alkemi och expriment med alkemi har en förmåga att explodera. Långa ärmar är inget de bär inne i sina labb. <br>
Färg: Silver  
+
Färg: Silver <br>
Stereotyper om denna klan: De är alla genier.
+
Stereotyper om denna klan: De är alla genier.<br>
Rayiys: Hadya Dalia Te-Jawahir al-Salanid (pronomen hon)
+
Rayiys: Hadya Dalia Te-Jawahir al-Salanid (pronomen hon)<br>
Huvudmagiker: Cantara Bahira Te-Jawahir al-Salanid (pronomen hon)
+
Huvudmagiker: Cantara Bahira Te-Jawahir al-Salanid (pronomen hon)<br>
Huvudlärling:
+
Huvudlärling:<br>
  
 
===Kazmi====
 
===Kazmi====
 
Kända för sina eldkonstnärer. Dock är klanen lite bittra över att den mest kända inom pyromantik inte bär namnet av deras klan. Men de hävdar kraftigt att han ursprungligen kommer från Kazmi.  
 
Kända för sina eldkonstnärer. Dock är klanen lite bittra över att den mest kända inom pyromantik inte bär namnet av deras klan. Men de hävdar kraftigt att han ursprungligen kommer från Kazmi.  
Det sägs att i tidens början så brann hela Shazmarks öknen, folket från Kazmi lyckades få kontroll på denna eld och släcka den.
+
Det sägs att i tidens början så brann hela Shazmarks öknen, folket från Kazmi lyckades få kontroll på denna eld och släcka den.<br>
Färg: Orange
+
Färg: Orange<br>
Stereotyper om denna klan: De vill alla tända eld på allting.
+
Stereotyper om denna klan: De vill alla tända eld på allting.<br>
Rayiys: Sabirah Batul Te-Galla al-Kazmi (pronomen hon)
+
Rayiys: Sabirah Batul Te-Galla al-Kazmi (pronomen hon)<br>
Huvudmagiker: Ahmad Mohammed Te-Galla al-Kazmi (pronomen han)
+
Huvudmagiker: Ahmad Mohammed Te-Galla al-Kazmi (pronomen han)<br>
Huvudlärling:
+
Huvudlärling:<br>
  
 
===Shafi===
 
===Shafi===
 
Shafi konkurrerar med Rashidun som handelsmän men istället för att resa över till resten av Sanctera reser de åt andra hållet. För resten av Sanctera tycks denna klan knappt existera och man vet inte vad de gör.
 
Shafi konkurrerar med Rashidun som handelsmän men istället för att resa över till resten av Sanctera reser de åt andra hållet. För resten av Sanctera tycks denna klan knappt existera och man vet inte vad de gör.
Huvudvarorna som Shafi köpslår från den okända kontinenten är kaffe, silke, och exotiska kryddor och frukter.
+
Huvudvarorna som Shafi köpslår från den okända kontinenten är kaffe, silke, och exotiska kryddor och frukter.<br>
Färg: Svart och vitt
+
Färg: Svart och vitt<br>
Stereotyper om denna klan: De är hemlighetsfulla.  
+
Stereotyper om denna klan: De är hemlighetsfulla. <br>
Rayiys: Nazir Ibrahim Ter-Vende al-Shafi (pronomen han)
+
Rayiys: Nazir Ibrahim Ter-Vende al-Shafi (pronomen han)<br>
Huvudmagiker: Nada Yacub Ter-Vende al-Shafi (pronomen hon)
+
Huvudmagiker: Nada Yacub Ter-Vende al-Shafi (pronomen hon)<br>
Huvudlärling:
+
Huvudlärling:<br>
  
 
==Kultur==
 
==Kultur==

Revision as of 05:56, 25 April 2018

Shazmark är inte en stat men heller inte ett fritt land. Det hålls under Imperiet men ingen vet riktigt hur långt öknen sträcker sig. Shazmark består bara utav en gigantisk öken och ett fåtal oaser. Livet i Shazmark är väldigt hårt, dock tycker inte dess befolkning det.

Shazmer, Shazmarks människor, beskrivs av andra som emotionella, artiga och vänskapliga. De är väldigt reserverade med hur deras seder fungerar, och avslöjar sällan detta för utomstående.

Kulturell Offinspiration: Mesopotamien/Nordafrika/Skottland

Andra inspirationer: Aiel, The wheel of time, Robert Jordan 

Geografi

Shazmark kallas ofta för den stora öknen, och det är sanning med modifikation. Större delen av området är förvisso täckt av sandöken, men längre öster ut och mot gränsen till Marodo, Anteria och Koradien så finns det både ett aktivt växtliv och djurliv. Längre in i öknen finns dessutom flertalet bergskedjor och oaser mitt i denna annars döda ödemark. Och det är just vi dessa berg och oaser som Shazmarks befolkning håller till om de bosätter sig under en längre tid. Det sägs även att i djupet av öknen finns en gömd stad med tekniska underverk, grundat av svartbloden för tusentals år sedan, men ingen utomstående har någonsin lyckats hitta denna stad. Och Shazmarks befolkning verkar inte ha något att säga om den. Shazmark är glest befolkat för sin stora yta och det finns ca 350 000 invånare vad man känner till.

Djur och växtliv

Norser Ett stort riddjur med långa ben och kraftiga horn och en puckel. Färger: Svarta, Beiga eller Vita
Ordopor Ordopor är ett stort djur som vandrar ensamt, stor som en elefant med utseendet av en katt. Mycket svår att jaga då den gärna jagar en tillbaka. Ordoporder har en svart päls med ljusa ränder.
Behornad Nacka Ett djur som lever i bergen som liknar get med gristryne och knorr, lika stort som ett vildsvin. Har tre stora horn.
Nacka En mindre variant av den behornade nackan, dock utan de tre hornen.
Frensen Stor farlig fågel, storlek av en ko. Den har en härlig blå fjäderdräkt och äggens skal är blå som safirer och hårda järn.
Eldstjärn En stor fågel med en vingbredd på ca 1meter och en vass och farlig näbb. Den har lysnade röda fjädrar varav namnet.
Ökenros - En liten blomma som tycks växa direkt ur sanden sig själv och klarar sig utan vatten mycket länge. Den lilla blomman påminner om en ros men har mycket bleka färger. Som att solen blekt bladen. Inte ens stjälken bär en klar grön färg. Ökenrosen sägs lindra huvudvärk orsakad av törst, kan bero på det vatten den får sparar den i stjälken.
Wortenträd En träd med lång smal stam och stora breda blad som skyddar mot solen. Dessa kan man finns endast vid oaserna i Shazmark.
Arolen En gul blomma som skimrar likt guld i solen, likt Wortenträd hittar men endast dessa i Shazmarks oaser.

Samhälle

I Shazmarks respekterar man de äldre och varje klan har ett råd av ‘’äldre’’ som bestämmer och fattar beslut för resten av klanen. Varje klansråd har en representant som varje år skickas till ett stort möte med alla klaner för att diskutera angelägenheter i Shazmark. Stjärnor, månen och solen är väldigt viktiga för Shazmer, Solen ger värmen efter den kalla natten och månen och stjärnorna lyser upp och kan vägleda på natten. Det finns en sorts rituallduell där man kan utmana en annan shazmers heder, denna duel är oftast inte dödlig utan brukar sluta med att den som vinner får ta av den andres huvudbonad och brukar ibland förstöra denna. Att få sin huvudbonad avtagen eller förstörd anses extremt skamligt.

Titlar

I Shazmark finns hederstitlar för de äldre, dessa är bland annat:
Ami - honörstitel
En Ami som blir vald till att representera sin klan kallas då Kabir. Om en ung person visar sig vara lika vis eller visare än sina äldre, kan de också få titeln Ami.
Rayiys - Familjens överhuvuden kallas för Rayiys.

Områden/Boningar

Det finns några mer kända områden och boningar där de olika klanerna håller till. Många har namn på sina läger då de är nomader, dessa namn är även deras släktnamn. Ett exempel är Hakim, en gammal släkt som reser tillsammans. De kallar sitt läger Hakim ter Telhut då de kommer från Telhut och är från släkten Hakim.

De mest kända är
Telhut: Ett stort område med ett par små oaser där Rashidun ofta håller sig. Varje släkt som reser separat har dock ett tilläggsnamn på sina läger, t.ex Oren Telhut eller Hasen Telhut. Ofta är det namnet på släktens överhuvud.
Mehir: Ett gäng grottor där många från klanerna Salanid och Hasim har sina bosättningar. De behöver permanenta ställen för sina forskningar och sin alkemi.
Jabbar: En oas med ett par permanenta hus i enkelt utförande. Jabbar är en av de största oaserna och de som bor här tar väl hand om oasen och ser till dess välbefinnande. Majoriteten som bor här är från klanen Wahid men det är annars väl spritt från både större och mindre klaner.
Naihre: En liten bosättning i utkanten av shazmark mot övriga av sanctera. Denna bosättning är ofta ett först stopp för att ta sig in i landet. Här håller sig många Khattab och även många mindre klan-famailjer bor här. Hit är det oftast de längsta folk som inte är från Shazmark reser in i landet.
Nirken: En fiskeby vid shazmarks kust, dominerad av klanen Maqrid men många små klaner bor här också. Nirken är utsträckt längs kusten och har inga bosättningar längre bort än 100 meter från kusten. Det kan ta dagar att gå igenom Nirken längs kusten.

Namn

I Shazmark så är namngivandet en viktig ceremoni, namnen brukar ofta ha en betydelse såsom Hussayn(Stilig) eller Aadila(Rättvis). Namngivningen sker enligt tradition: [Förnamn] [Familjens namn] te/ter/ten-[Hemmets namn] al-[Klanens namn] (te/ter/ten används beroende på vilket låter bäst i namnet.)

Klan↴ Al-[Klan] Släkt/hemmet↴ te/ter/ten-[Släkt] Familj↴ [Familj] Individ [Person]

Att dela familjenamn innebär att man är relaterad genom blod. Familjenamnet bestäms efter överenskommelse mellan föräldrarna, oftast så är det bestämt efter vilken av föräldrarna barnet liknar mest.

Magi i Shazmark

I Shazmark finns det platser dit endast magiker kan ta sig. Dessa ses för dem som en gåva från gudarna. Här samlas shazmarks magiker och utför ritualer tillsammans för att främja landets tillväxt. En av anledningarna till att shazmark har svårt att välja en primagus är att de ser sina magiker så pass jämställda att det är omöjligt att välja en. Även om klanerna utser en huvud magiker och lärling är alla magiker jämställda i gudarnas ögon och hur ska då folket kunna välja? Deras ritualer som de utför tillsammans är så pass samspelta att allt flyter ihop som en dans. Eftersom alla är jämställda här lämnar magikerna sina broderade kläder, smycken och dyrgripar utanför. Magikerna i shazmark är väldigt naturnära och tror att gudarna ser dem genom allt liv.

Klaner och magi

Varje klan har alltid 2 magiker, en mästare och en lärling som är kopplade till precati. Det finns fler magiker i varje klan men Mästaren är en länk till Precati och har rätten att straffa malifikarer och andra magiker som begår brott om dessa inte kan tas till Precatitemplen i nordöstra delen av landet, eller om det inte finns någon templar tillgänglig. Det är i första hand en templar som ska sköta detta. Men finns ingen tillgänglig så har detta system visat sig effektivt. Då klanerna ofta är på resande fot.

Klanerna

Raqqid

Politiska eliten i Shazmark, löser konflikter utan blodspill. Är kända för sina smycken och vackra kläder. Är extremt respekterade av de andra klanerna och behandlas lite som adel.
Färg: Orange och vitt
Stereotyper om denna klan: De är rika. Bra konfliktlösare vilka man ofta vänder sig till när man har svårt med en konflikt.
Rayiys: Abia Akbar Ta-Zaman al-Raqqid (pronomen hon)
Huvudmagiker: Hussayn Fatim Te-Gorran al-Raqqid (pronomen han)

Hussaynid

Specialiserar sig i krig och utbildar sina medlemmar i flera olika sorters krigskonster. Hussaynider håller sig utspridda bland de andra klanerna för att lättare hjälpa till ifall konflikter uppstår. Under konflikter tar Hussayniderna kontroll över de andra klanerna i Shazmark och bildar då under konfliktens tid en enad stat. Man föds inte nödvändigtvis in i Hussayniderna utan man tränas till det. Ett barn fött i Hussaynid klanen som inte visar vilja till strid blir adopterad av en annan klan.Men många barn födda av två föräldrar i Hussaynid känner en vilja att göra sina föräldrar stolta och bli mäktiga krigare. Om ett ungdom misslyckas under sin träning oavsett hur gärna denna vill tar sig en annan klan till sig den. En klan som då ofta ställer upp är Maqrid och många av dessa barn vänder sig självmant till piraterna bland klanen. Krigare från denna klan lever lite likt spartaner. Enkla men tuffa liv. För att bli en godkänd krigare måste du visa att du är villig att göra allt för ditt land, hur galet eller självmordsbenäget detta är. Medlemmar i denna klan är helt enkelt stentuffa, ingen du lätt rubbar på. Många templarer i Shazmark kommer från Hussaynid och denna klan har inga magiker.
Färg: Beige/Sandfärgat
Stereotyper om denna klan: De är alla som akrobatiska ninjor. De kan inget annat än krig.
Rayiys: Murad Abu Ter-Bakr al-Hussaynid (Pronomen han)

Savvid

Kända för sin musik- och danskultur. De har en försmak för festligheter och tillställningar. De har utifrån det en mycket god organiseringsförmåga. Många ger sig av till Savvid för att lära sig konst, musik och dans.
Färg: Gul
Stereotyper om denna klan: De bryr sig inte om annat än att ha kul o festa. De är väldigt bra på att festa.
Rayiys: Aisha Amina Te-Gorran al-Savvid (pronomen hon)
Huvudmagiker: Manara Oma Ter-Mehir al-Savvid (pronomen hon)
Huvudlärling:

Rashidun

Den största handelsklanen som står för den mesta handeln utanför Shazmark. Deras varor är kända över hela Sanctera och kan bestå i allt från kryddor till tyger, smycken och teer. Om någon vill resa utomlands så söker de sig en guide av Rashidun klanen. Rashidun föder upp Norser (Ett stort riddjur med långa ben och kraftiga horn och en puckel) och är kända för sin goda djurhållning. Anledningen till att norserna har horn vet ingen om och det har varit så så länge alla kan minnas. Det är dock inte ovanligt att det berättas fantasifulla historier kring lägerelden om Norsernas ursprung.
Färg: Röd
Stereotyper om denna klan: De ska alltid sälja/köpa något.
Rayiys: Harun Ahmad Tar-Telhut al-Rashidun (Pronomen han)
Huvudmagiker: Fatimah Hakim Tar-Telhut al-Rashidun (även tvillingsysten Zaaida Hakim al-Rashidun) (Pronomen hon)
Huvudlärling: Taariq Fatimah Tar-Kagar al-Rashidun (pronomen han)

Khazarn

Hemlighetsfull klan som tillverkar varor som handlas med och gömmer sig i bergskedjorna. De är den enda klan som är mer eller mindre bofast och tillverkar tyger och kryddor. Till dessa dolda oaser tar sig många gravida personer för att skydda sina snart nyfödda barn. Deras bosättningar är okända till folk utanför Shazmark. Färg: Lila
Stereotyper om denna klan: blyga, hemlighetsfulla men pålitliga. Anses lite konstiga av de andra klanerna då de är bofasta.
Rayiys: Roxanna Azhara Te-Seti al-Khazarn (pronomen hon)
Huvudmagiker: Hishaam Te-Seti Mastoor al-Khazrn (pronomen han)
Huvudlärling: Okänt

Barklay

Håller sig i gränsområden till de andra länderna. Bra spejare och föder även de upp Norser (Ett stort riddjur med långa ben och kraftiga horn och en puckel) Stereotyper om denna klan: De är lite kulturellt påverkade av gränsländerna eftersom de bor närmast.
Färg: Grön
Rayiys: Laila Fadilah Te-Naihre al-Khattab (pronomen hon)
Huvudmagiker: Sabira Awad Ter-Gorhern al-Khattab (pronomen hon) Huvudlärling:

Quzid

Är kända för att föda upp de starkaste och finaste getterna och fåren. Bidrar med många viktiga råvaror såsom mjölk, kött och ull.
Färg: Grå
Stereotyper om denna klan: De är fattiga men noggranna.
Rayiys: Ra’id Tahir Te-Manan al-Qutid (pronomen han)
Huvudmagiker: Abu Bakr Tar-Alima al-Qutid (pronomen han)
Huvudlärling:

Maqrid

De är en kustlig klan som lever uteslutligt på fiske och rövande. De är den klanen som har främst erfarenhet av sjöfarande och öppna strider. De är dock väldigt tystlåtna om sina stridiga tendenser eftersom det anses skamligt och tabu att idka stöld. Många har fördomar emot denna klan på grund av de kända piraterna som kommer från klanen. Även om klanen i sig motsätter sig alla som blivit pirater och anser dem inte längre vara en del av sin klan sitter fördomarna kvar.
Färg: Blå
Stereotyper om denna klan: De är alla banditer o pirater.
Rayiys: Barbarossa Dawud Ta-Morra al-Maqrid (pronomen han)
Huvudmagiker: Yasmin Abdallah Ta-Morra al-Maqrid (pronomen hon)
Huvudlärling:

Wahid

Kända för handel och sin stora gästfrihet, samarbetar nära med Khattab. De är inte lika stora som Rashidun, men deras handelskaravaner innehåller alltid en samling av udda och sällsynta föremål. Finns det att hitta i Sanctera så är chansen också stor att en Wahid karavan bär det. Marwaan Illam Te-Jabbar al-Wahid är en känd tänkare och auktoritet angående nekromantik och pyromantik som kommer från Wahid.
Färg: Röd och Lila
Stereotyper om denna klan: De har kort stubin.
Rayiys: Mustafa Akar Te-Jabbar al-Wahid (pronomen han)
Huvudmagiker: Yusuf Alidah Te-Jabbar al-Wahid (pronomen han)
Huvudlärling:

Hashim

Kända för sina alkemister. Den kända Hasfaaa Sahareed Hashim, som är en av de största alkemisterna någonsin, kommer från denna klan. De samarbetar tätt med magikerna i klanerna. Liksom Salanid väljer många av Hashims alkemister att bosätta sig i Mehirs gruvor. De har stora labb fyllda med ingredienser från världens alla hörn. Allt från Eldstjänsfjädrar till ben från den stora Ologen. Hur de får tag i sina ingredienser kan man ibland fråga sig. För vem vandrar frivilligt in i Frensens (Stor farlig fågel, storlek av en ko) bo och plockar ägg? De ses ofta som vågade och modiga, de ger sig ofta ut på långa resor för att samla sällsynta ingredienser och experimenterar gärna med sin alkemi. De är ofta goda vänner med medlemmar av klanen Salanid och samarbetar gärna.
Färg: Guld och blå
Stereotyper om denna klan: De är alla lite galna.
Rayiys: Jafar Qaseem Ter-Woolstan al-Hashim (pronomen han)
Huvudmagiker: Ketifa Sahareed Ter-Woolstan al-Hashim (pronomen hon)
Huvudlärling:

Salanid

Kända vetenskapsmän. Har bra kontakt med orcher och samarbetar med dem. I mitten av Shazmarks öken finns det en stor marmorbyggnad som ingen vet var den kom ifrån, här samlas de främsta från Salanid för att debattera vetenskap och utföra experiment. Många Salanider bygger upp egna små labb i Mehirs grottor. Ibland kan de ses lite galna då man sett orcher komma på besök i deras labb för att sedan producera de mest fantastiska ting. Galna men ändå fascinerande. Många av Salaniders vetenskapsmän lever i sina egna världar, de är fast i sin forskning. De är inte de mest festglada typerna och glömmer ofta bort sig själva. De brukar även samarbeta väl med klanerna Hashim och Kazmi. De kommer ofta med nya typer av svartkrut för Kazmi. Salanider väljer ofta lite mer tajta kläder som inte lika lätt kan fatta eld då deras alkemi och expriment med alkemi har en förmåga att explodera. Långa ärmar är inget de bär inne i sina labb.
Färg: Silver
Stereotyper om denna klan: De är alla genier.
Rayiys: Hadya Dalia Te-Jawahir al-Salanid (pronomen hon)
Huvudmagiker: Cantara Bahira Te-Jawahir al-Salanid (pronomen hon)
Huvudlärling:

Kazmi=

Kända för sina eldkonstnärer. Dock är klanen lite bittra över att den mest kända inom pyromantik inte bär namnet av deras klan. Men de hävdar kraftigt att han ursprungligen kommer från Kazmi. Det sägs att i tidens början så brann hela Shazmarks öknen, folket från Kazmi lyckades få kontroll på denna eld och släcka den.
Färg: Orange
Stereotyper om denna klan: De vill alla tända eld på allting.
Rayiys: Sabirah Batul Te-Galla al-Kazmi (pronomen hon)
Huvudmagiker: Ahmad Mohammed Te-Galla al-Kazmi (pronomen han)
Huvudlärling:

Shafi

Shafi konkurrerar med Rashidun som handelsmän men istället för att resa över till resten av Sanctera reser de åt andra hållet. För resten av Sanctera tycks denna klan knappt existera och man vet inte vad de gör. Huvudvarorna som Shafi köpslår från den okända kontinenten är kaffe, silke, och exotiska kryddor och frukter.
Färg: Svart och vitt
Stereotyper om denna klan: De är hemlighetsfulla.
Rayiys: Nazir Ibrahim Ter-Vende al-Shafi (pronomen han)
Huvudmagiker: Nada Yacub Ter-Vende al-Shafi (pronomen hon)
Huvudlärling:

Kultur

Området är i mångt och mycket en smältdegel av olika kulturer, även om vissa gemensamma nämnare finns. Människor i regionen har en mycket stark bild av heder och ära, på så sätt så är Shazmer väldigt artiga och gästvänliga, även mot deras fiender. En av deras plikter mot sin heder är att alltid välkomna den som söker hjälp. Som man kan förstå så är vatten något som ses som heligt, och då en törstig vandrare har turen att stöta på en karavan kan räkna med att få något att dricka, men också en stor skuld att återgälda. Något som ofta utmärker Shazmer bland andra folk är också deras mycket emotionella sida, något som kan ha utvecklats hos folket för att lättare kunna lita på varandra i det ogästvänliga klimatet. Om de känner sig sårade eller glada så kommer de att visa det.

För all denna öppenhet de tycks ha så är de ganska tillslutna om sina seder och bruk till utomstående, så pass att den ihärdigaste utfrågningen kan leda till blodspillan. Shazmer har sina hemligheter och de ämnar behålla dem.

Sexualitet, äktenskap och familjeliv

Sexualitet är någonting som inte är speciellt tabu belagt, nakenhet är inte något man skäms eller chockeras av. Shazmer ser sex som någonting positivt som man gör tillsammans för att det är roligt, för att man älskar varandra eller för att skaffa barn. Och ibland alla tre på samma gång. Det som däremot är lite strukturerat är sex mellan olika samhällsklasser eller kaster. En krigare har sällan sex med en civil till exempel. Och en av lägre status skulle aldrig få för sig att ge sexuella inviter till någon av högre status, däremot så är det mer accepterat åt andra hållet.

Shazmer gifter sig inte men de bildar familj tillsammans om förutsättningarna är rätt. I dessa familjer är men inte monogama, utan en familj kan bestå av flera individer som är tillsammans. Men det finns ingen sed som säger att en familj måste innehålla fler än två vuxna så alla möjliga konstellationer kan finnas. Heterosexualitet är heller ingen norm utan de flesta anser sig själva pansexuella.

Kläder, Föremål och Utseende

Kläder och föremål skiljer sig väldigt stark beroende på vem man är. För det är genom sina kläder man visar sin identitet. Vilken klan, stam, släkt och samhälle kan lätt ses i broderier på en persons kläder? Krigare bär ceremoniella plagg i naturfärger för att kunna smälta in. Dessa är oftast dekorerade med broderier med diverse bragder och strider de deltagit i. Som huvudbonad bär alla krigare en lätt turban som kan knytas över ansiktet så att de skall vara svårare att upptäcka. De skiljer sig också från andra Shazmer med att de inte bär några smycken.

De civila bär istället mycket färglada kläder, luftiga och extravaganta. Och de visar gärna på sin rikedom med smycken eller fina tyger. Stora turbaner visar till exempel på hög status i samhället, de med lägst status bär bara en enkel huvudduk. Lärda och magiker bär breda midjeband av färgstarka tyger. Klanöverhuvud och andra ledare identifieras på stora halsband av värdefulla metaller, oftast med olika inskriptioner på som talar om mer av vem personen är.

Militärmakt

Shazmark har alltid haft en stark militär tradition, även om den inte varit speciellt organiserad i jämförelse med imperiet i stort, därav de olika krigarsammhällena. Några av Sancteras farligaste infanteri kommer här ifrån. Tysta och näst intill osynliga elitförband har tjänstgjort med Imperiet under många år. Deras taktiker är snabba överraskningsanfall för att sedan försvinna in i omgivningen igen. Detta var ett stort problem när imperiet först skulle annektera området under sitt välde. Därav så är Shazmark en av de minst kontrollerade staterna i Imperiet, samt att området är alldeles för stort för att kunna kontrollera.