Quendi: Kultur och klan

From Sanctera
Jump to: navigation, search

Nyckelord: klanen först, lyd den äldste, nomadliv.

Klanen

Utan familjen är en antingen död, döende, slav eller förrädare. En person utan klan går inte att lita på. Det är viktigt att vara till nytta för gruppen – alla förväntas ha något att ge, inga ursäkter. Men den finns också där för varje medlem; förolämpar du en quendi har du förolämpat hela klanen. Då kan du förvänta dig gemensam vedergällning – hämnd är heligt.

Här står det mer om de tre stora klanerna.

Den äldste

Varje klan ledsagas av en äldste. Det är inte alltid den som har flest levnadsår bakom sig som är äldste, utan är en person upplärd i folkets historia och hemligheter av den förra äldsten. Äldstens liv vaktas med alla andras. Ofta har hen minst en lärling som ska ta över när hen dör. I de flesta klanerna fattas beslut gemensamt, och under sitt liv har äldsten ett enda veto - en enda gång kan hen gå emot hela gruppens vilja och styra den åt ett annat håll.

Livet

Quendi lever kringresande liv, rör sig med hjordar och undan människor. Det nomadiska livet har gjort att de har överlevt hundratals år av förföljelse. I klanen hjälper alla till med det mesta – att jaga, samla, vaka över de små eller försvara gruppen om det behövs. Livet är ofta hårt och kort. De som har levt längst är oftast runt 150 år, och det sägs att en quendi kan leva upp till 400-500 år, men oftast dör de en våldsam död innan 40.

Geografi

Quendi finns över hela kontinenten; på stäpperna, i vildmarkerna, de djupa skogarna, vid de vida haven och i de höga bergen. De lever på både Imperiets och Unionens marker. Största delen av klan Herenya finns i norr, Ohtatyaro i söder och Ingolë längs frontlinjerna i kontinentens mitt. Klanerna befinner sig ofta långt ifrån varandra, men var tionde år möts alla som kan komma. Varje familj blir bara mindre och mindre med tidens gång och quendi är långt mycket färre till antalet än de slavfödda alverna.

Magi

Magi är en högt aktad gåva att födas med. Magikerna är viktiga för att hålla gruppen vid liv - genom att använda magi vid strider eller att gömma lägren undan slavjägare. Quendimagiker kan komma i många former - schamaner, hamnskiftare, stridsmagiker, drömvävare, vindvävare, eller så har de en medfödd skicklighet i något av elementen.

Blodsmagi - den farligaste sortens magi där blod används för att förstärka effekten - är inte tabu som bland andra folk. Bland quendi är blodsmagi det yttersta offret en magiker kan göra för sin klan, som en sista utväg. När blodsmagin börjar förändra magikern måste hen dö. Magikern får närvara vid sin egen begravning, och skjuts sedan med en pil genom hjärtat. För klanens säkerhet.

Seder

  • En quendi hälsar på en annan quendi genom att greppa den andras underarm - även om det är din fiende. Till och med en slavfödd alv.
  • En quendi har alltid målningar eller tatueringar i ansiktet. De har ofta betydelser, men kan också bara vara vackra.
  • Att ljuga är en skam. Lögner är den fegas lösning.
  • Svaghet har ingen ursäkt. Svaghet är ett mänskligt drag.
  • Njut av livet medan du kan – sjung och dansa och fira alla dina segrar.